Vibeke Tandberg: Bejing Duck

Publisert under Events, Torsdagsarrangement 02.11.2012, 15:19 av Ida med

Vibeke Tandberg

Den 1. november var Vibeke Tandberg innom museet og fortalte om sin nye bok Beijing Duck.

Se også:

Den 1. november var Vibeke Tandberg innom museet og fortalte om sin nye bok Beijing Duck. Hun ble intervjuet av Peter Amdam, tidligere redaktør for Natt og Dag og nåværende redaktør for Platinum Contemporary Magazine . Boken ble tidligere i år utgitt av forlaget Oktober og blir beskrevet som følgende på deres nettsider:


«Beijing Duck er en nøktern og grotesk roman, en absurd fortelling full av forskyvinger og variasjoner. Med stor autoritet skildrer Vibeke Tandberg et neddempet vanvidd, en runddans av flytende identiteter, der sønnen blir sin egen far, og mor og datter glir over i hverandre, der jeg’et er en ustabil størrelse og alt kan byttes ut med noe annet uten at noe egentlig forandres.»


Tandberg beskriver hvordan romanen kan forklares som en tanke eller en fantasi som foregår i hovedpersonen Madeleines hode. Navnet Madeleine er hentet fra Marcel Prousts romansyklus À la recherche du temps perdu (1913-27) hvor smaken av en Madeleine-kake trigger flere minner med sin velkjente smak.


Det postmoderne aspektet i Tandbergs kunst er en nøkkel for å forstå Beijing Ducks eksperimentelle form. Bokens ikke lineære-form, surrealistiske undertoner og collagepregede sammensetning er også til stede i Tandbergs kunst. Kunstneren beskrev selv hvordan hun lekte seg med ord, og skrev på flere av kapitlene på en gang uten å fokusere på kronologien.

Denne litterære formen har ifølge Amdam mye til felles med Tandbergs kunst som består av blant annet iscenesatte fotografier. Han trakk også frem hennes tekstbaserte malerier  hvor et ord nærmest transformeres til et abstrakt formspråk. Et eksempel på dette er et bilde som er påskrevet ear, nærmest som en mutasjon på et lerret. Beijing Duck har mye til felles med det abjekte i kunsten hvor kroppsvæsker og mutasjoner utforskes, slik blant annet sett hos kunstneren Paul McCarthy i videoen the Boxer som stilles ut på museet om dagen. 

 

blog comments powered by Disqus

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet