Imagine Brazil - brasiliansk flerstemmighet

Publisert under Utstillinger, Publikasjoner 22.10.2013, 10:53 av Renate Thorbjørnsen med

Det er ikke kun én måte å oppsummere nasjonen eller landet Brasil på. Det samme gjelder for landets kunstscene. Kuratorene for 'Imagine Brazil', Gunnar B. Kvaran, Hans Ulrich Obrist og Thierry Raspail, er også redaktører for utstillingskatalogen, og har med den ønsket å supplere bildet av brasiliansk samtidskunst og de ulike kunstscenene i landet.

Sammen med utstillingen gir katalogen en unik flerstemmighet i form av kunnskap og syn på samtidskunsten i Brasil.

Omkring 40 fremtredende kritikere og forskere er blitt spurt om å bidra i katalogen. Den generelle brasilianske kunstscenen introduseres av kurator og kunstkritiker Kiki Mazzucchelli, som kjenner den brasilianske kunstscenen svært godt. Hun er bosatt i London, og gir derfor et blikk utenfra. De øvrige regionene i Brasil beskrives innenfra: Gabriella Motta skriver om sør, Amando Queiroz om nord, Clarissa Diniz om nordøst, Mathias Monteiro om midtvest, Francisca Caporali om Minas Gerais, Paulo Miyada om São Paulo og Marcelo Campos om Rio de Janeiro. Hovedfokus i tekstene er den unge kunstscenen, men de undersøker også den sosiale og kunstneriske infrastrukturen i regionene, museer, kunstgallerier, kritikere, media og kunstskoler. 

Hver enkelt kunstner som er valgt ut til 'Imagine Brazil' presenteres også med en tekst skrevet av kritikere og kunstskribenter. Katalogen er rikt illustrert med bilder av flere av hver av kunstnernes verker.

'Imagine Brazil' inneholder også en utstilling i utstillingen, om brasilianske Artist’s books. I katalogen beskrives tradisjonen med artist's books av en av denne utstillingsdelens kuratorer, Jacopo Crivelli Visconti. Han skriver om kunstformens lange historie innen brasiliansk kunst, en kunstform som stadig har en sentral posisjon også blant de unge kunstnerne. Han beskriver hvordan artist's books dannet sin helt egen historie i Brasil, der boken som medium veksler mellom ønsket om å bli lest og forstått, og å bli presentert som et rent fysisk og skulpturelt objekt. 

Katalogen er designet med en tilhørende kassett som rammer inn den engelske hovedkatalogen og et medfølgende hefte der alle tekstene er oversatt til norsk. Det er laget syv ulike kassetter, der alle utstillingens 14 unge kunstnerne er representert med et bilde av et av deres kunstverk på kassettenes for- og bakside. 

Katalogen er utsøkt designet av Rune Døli, Modest design. 

blog comments powered by Disqus

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet