Treize

Publisert under Utstillinger 30.12.2014, 09:16 av Anne K. Pettersen med

When good Americans die, they go to Paris. - Oscar Wilde

Treize, er det sjette kunstnerdrevne galleriet som stiller ut i vårt alternative utstillingsrom i utstillingen Europe, Europe. Dette galleriet er den utvalgte representanten for Paris, og har kuratert utstillingen "La solitude", med kunstnerne Jean-Marie Appriou, Nina Childress, Mathis Collins, Benjamin Crotty & Nour Mobarak, Arnaud & Bertrand Dezoteux, Jason Glasser, Sheila Hicks, Matthieu Palud og Nicolas Roggy.

 

Gallien Déjean og Olga Rozenblum er to av galleriets grunnleggere, som fortalte litt om prosessen mot "La solitude”. Galleriet åpnet i 2009. og har siden den gang flyttet mye rundt i Paris, og hatt mange ulike typer utstillinger. Når de nå skulle representere seg selv i et fremmed lokale i et annet land, valgte de å se på denne utstillingen som en mulighet til å utforske hva slags galleri Treize egentlig er. Resultatet har blitt en gruppeutstilling på Astrup Fearnley med franske kunstnere fra ulike generasjoner, der alle vil bli utstilt på Treize i løpet av 2015.

 

Paris er en myteomspunnet by, med et sterkt forhold til alle typer kunstarter. Under de første tiårene av 1900-tallet migrerte kunstnere fra ulike land til Paris, for å kunne bli en del av dette internasjonale kunstmiljøet. Her ble de inspirert av hverandre, og banebrytende kunststiler som kubisme og surrealisme fikk sitt opphavsted nettopp i Paris. Kunstnerbyen Paris har blitt en viktig del av byens identitet, og det finnes utallige filmer, bøker og malerier som omhandler dette, ofte sett gjennom et nostalgisk og romantisk slør. Fremdeles reiser mange kunstnere til Paris, og utstillingens idé kom til etter en samtale med en amerikansk kunster bosatt i Paris. Treize ville lage en utstilling der franske kunstnere fikk tolke fritt rundt den romantiske klisjeen om ”en amerikansk kunstner i Paris”, og hvordan det å reise fra det kjente til det ukjente. I utstillingen finner vi derfor ulike hentydninger til det å reise, men vi blir også møtt av typiske motiver som vi forbinder med kunstscenen i Paris på begynnelsen av forrige århundre.

blog comments powered by Disqus

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet