Kunstprat med Arcadia Missa

Publisert under Events 14.11.2014, 13:28 av Anne K. Pettersen med

Søndag 9. november, var museet så heldig å få besøk av kunstnerne Harry Sanderson, Hannah Perry og Arcadia Missas direktør Rózsa Farkas. De tok turen for å snakke om utstillingen deres i vårt midlertidige utstillingsrom i ’Europe, Europe’, til nysgjerrige besøkende. Dette er en utstilling galleriet har kuratert med arbeider av kunstnerne Harry Sanderson, Hannah Perry og Maja Cule.

I utstillingen er det tre verk, samt en tekst skrevet av Farkas. Teksten sirkler rundt det stadig aktuelle temaet om kjønnsroller og identitet, og konsentrerer seg særlig om debatten rundt mannsrollen i krise. Hun ville derfor ha med teknologiske verk som omhandler mennesker i relasjon med teknologi og iscenesettelser, siden teknologi og elektronikk er tradisjonelt regnet som maskuline interesser.

Sanderson sitt verk, Detail (2013), ble for første gang vist i utstillingen Unified Fabric, på Arcadia Missa. Dette er et videoverk der vi blir stående og studere nærbilder av kunstnerens egen kropp, så nært vi ser mikrobevegelser vi ellers ikke legger merke til. Plutselig ser vi hårene på armen som reiser seg eller blodårene som banker i takt med kunstnerens puls. Tanken er at selv om teknologien blir bedre, skarpere og nærmere oss i hverdagen, mister man kanskje oversikten over det store bildet.

Perry stiller også med et videoverk, Kicking my game (2013), som viser en collage av ulike videosnutter. Noen har hun filmet selv med mobiltelefonen, andre har hun funnet i ulike videoarkiv. Perry fortalte om hvordan hennes klippestil har blitt inspirert av hip hop og dance-sjangeren, der musikken samples og loopes, og hun ville overføre dette inn i sine videoverk. Dette er musikk som kom ut av undergrunnskulturer. Nå mener Perry, man knapt kan snakke om noen undergrunnskultur siden alt har blitt så synlig og tilgjengelig. Hun blander ofte både analog og digital teknologi, noe som er et bevisst grep for å blande to ulike tidsperioder inn i samme verk. Hun håper å vise noe av det typiske med vår digitale kultur, der alt er så fragmentert og tilgjengelig, og populærkulturen har blitt en del av vår kollektive bevissthet.

Sanderson og Farkas kom direkte til Oslo fra kunstmessen Artissima i Torino. Der ble Arcadia Missa og Sanderson utstilt i avdelingen ”Present Future”, der Artissima hadde invitert unge, lovende kunstnere til å presentere seg selv. Med seg i bagasjen fra Torino, hadde de med et helt nytt verk av Sandersen. Han har samarbeidet med fysikere for å lage en ny type formgivelse av et digitalt bilde. (Se bilde) For å få dette til måtte han lage en ny type programvare, noe han arbeidet med i åtte måneder på universitetet i Nottingham. Selve programvaren blir her integrert i et objekt slik at datamaskinen blir overflødig. Vi fikk en interessant demonstrasjon av dette på kunstpraten, og det blir spennende hva Sanderson velger å gjøre med denne form for billedgjengivelse videre.

blog comments powered by Disqus

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet