En helt spesiell opplevelse

Publisert under Utstillinger 30.10.2015, 08:50 av Renate Thorbjørnsen med

For the Love of God er et av Hirsts viktigste og mest anerkjente verk. Astrup Fearnley Museet er glade for å ha muligheten til å vise verket for et norsk publikum. Det har kun vært utstilt fem ganger tidligere, blant annet på Tate Modern i London. Det er første gang det stilles ut i Skandinavia.

Vi opplever stor pågang i museet og stor glede over å se verket i virkeligheten. Les noe av det publikum og anmeldere har skrevet om opplevelsen av kunstverket:

« … en skjønnhetsåpenbaring jeg sjelden har opplevd. Det ble umulig å rive blikket bort. Ikke noe fotografi kan yte dette kunstverket rettferdighet!» - Knut Faldbakken, debattinnlegg «Sint kunstner på kunstutstilling», Klassekampen.

«Det er det å faktisk se arbeidet i virkeligheten som utgjør en forskjell. Det er ikke tillatt å fotografere verket slik det faktisk stilles ut, i en mørk blackbox hvor en dramatisk lyssetting bidrar til at diamantene glitrer maksimalt. Samtidig skjer en 3D-lignende mangfoldiggjøring der hodeskallen speiles, og blander seg med ansiktene til betrakterne på den andre siden av rommet. Disse rent fysiske egenskapene ved verket utgjør til sammen en nesten overveldende synserfaring som utgjør verkets viktigste kvalitet. Den dramaturgiske kontrollen som utøves ved at vi opplever verket på denne måten gjør blant annet at folk senker stemmen og visker, og dermed gjør seg til bidragsytere til den sakrale stemningen som hersker i rommet, men først og fremst er det også her det visuelle som virkelig overbeviser. Man glemmer økonomi, relative verdier og kunstfaglige spørsmål. Mest av alt minner egentlig arbeidet om bysantinske mosaikker.» - Erlend Hammer, «Hinsides godt og ondt», Kunstkritikk.

«Noen kunstverk er så berømte at de blir ikoniske. Damien Hirsts diamanthodeskalle er ett av dem. Nå kan vi se kunstverket i Oslo, og det er mye mer fascinerende enn jeg hadde forestilt meg.» - Lars Elton, «Diamantene og døden», VG.


Noen av våre følgeres kommentarer på vår Facebook-side:

«Om noen hadde fortalt meg at jeg ville få en indre reaksjon på synet av 8601 diamanter på en hodeskalle, ville jeg ledd høyt. Men for en trollbindende opplevelse...!» 

«Hodeskallen er et syn jeg aldri kommer til å glemme. En sterk opplevelse som på ingen måte kan gjengis med et kamera.»

«En fantastisk og spesiell opplevelse!!»

«Det er en syns- og sjelsopplevelse!»


Damien Hirsts kunst berører eksistensielle spørsmål om livet, døden, kjærligheten, religion og vitenskap, og går i et intrikat samspill mellom det vakre og det morbide. Uansett hvordan du opplever Hirsts kunst er det vanskelig å forbli uberørt. Se utstillingen selv, den varer kun til 15. november!

blog comments powered by Disqus

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet