Besøk et kunstneratelier under Oslo Open!

Publisert under Events, Kunstformidling 15.04.2016, 11:53 av Ida Moen med

Kunstfestivalen Oslo Open går av stabelen for niende gang førstkommende lørdag og søndag. I år deltar 370 kunstnere som åpner sine atelierer for publikum over hele byen. Som oftest møter vi kunst i gallerier og museer, og Oslo Open er en unik mulighet til å komme nærmere kunsten der den produseres - og til å bli bedre kjent med kunstnerne og deres arbeidsprosesser. Vi møtte Ilija Wyller en av de som åpner sitt atelier for publikum, midt i forberedelsene til helgens festival.

- Under helgens Oslo Open åpner du atelieret for Oslos befolkning. Hvordan blir det å ta imot publikum på din egen arbeidsplass?
 - Det er en god måte å presentere kunsterskapet sitt på. Når man får lov til å komme inn i et studio får man se alle de rekvisitaene som går inn i en prosess. Derfor er det viktig å la ting få lov til å ligge litt som det er, og prøve å blottlegge seg litt. Kanskje blir man flinkere til å snakke om temaer som interesserer en og det som inngår i produksjonen, for det handler ikke bare om kunstverkene, det er en helhet.

- Kunstnere velger selv hva som vises frem under festivalen, hvordan har du valgt ut hva du skal vise?
- I denne omgang har valget falt på nyere prosjekter. Den siste tiden har jeg fokusert på forholdet mellom kalligrafi, dekor og tanker om landskapsmaleri, blandet med assosiasjoner en har til symbolikk knyttet til vann. Og jeg har eksperimentert med organiske materialer og lukt i dannelsen av skulpturer.

- Hva ser du frem til ved å møte publikum?
- At man kan få mye respons på det man holder på med. Det er en unik mulighet til å vise ting man kanskje ikke har hatt så lyst til å ta med ut i offentligheten ennå, men likevel er klar for å introdusere for noen. Det er en diskret måte å se hvordan noen reagerer på ting for å se hva som klaffer eller hva som kommuniserer godt. Det handler ikke om at publikum nødvendigvis skal like det kjempegodt, men det er viktig at arbeidene kommuniserer og at det oppstår en reaksjon. Det er en fin måte å få bekreftet eller avkreftet de koblingene man selv har dannet mellom ide, inspirasjon og arbeid.

- Hva er annerledes med å vise dine verk i atelieret i motsetning til i et galleri eller på et museum?
- Det er et mer uredigert møte. Ofte når man ser en utstilling på et galleri eller i et museum er arbeidet satt i kontekst av en kurator. Men det er også fint å kunne se en kunstners prosjekt i sin helhet, uten den formingen som hender når kunst vises i et museum eller i et galleri. Oslo Open er en kjempefin og demokratisk måte å vise frem helheten av alt som skjer byens kunstmiljøer. Det er flott at det finnes en kollektiv innsats for å eksponere kunstnere lokalt og til utenlandske kuratorer, og at folk kan oppleve et vidt spekter av hva Oslo-kunstnere er opptatt av.

 

Ilija Wyllers atelier ligger i Møllergata 34 A. I helgen kan du også se mer av Illjas kunst på PODUIM i Oslo og i utstillingen NN- A NN-A NN- A – Ny norsk abstraksjon som vises på Stavanger Kunstmuseum frem til 3. mai.

Oslo Open er et åpent arrangement som er gratis for publikum. Se fullt program og kart her!

blog comments powered by Disqus

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet