Tusen takk for et fint år!

Publisert under Utstillinger, Samlingen 20.12.2016, 16:27 av Susanne Roald med

2016 ble et fantastisk år for Astrup Fearnley Museet med gode besøkstall, spennende utstillinger og suksess med det nye konseptet Art Night!

Med to uker igjen av året har godt over 120.000 besøkende lagt turen til museet i løpet av 2016. Året startet med lanseringen av Norges første komplette museumsapp! Appen ble utviklet spesielt med tanke på formidling for publikum – både barn og voksne – for å bedre deres opplevelse i våre utstillinger. Museet er stolte av å se hvor mye appen blir brukt, og takknemlig for alle tilbakemeldinger vi har fått for å kunne gjøre den enda bedre. Vi gleder oss til å vise dere flere nye funksjoner i ukene som kommer!

I februar åpnet utstillingen med verdenskunstneren Matthew Barney, Matthew Barney – Bildungsroman. Utstillingen inneholdt verk fra over 24 år av Barneys karriere, og fokuserte på sentrale emner og utviklingslinjer i Barneys produksjon. I samarbeid med Cinemateket i Oslo, presenterte museet også et filmprogram, deriblant Norgespremieren av Matthew Barneys nyeste filmverk River of Fundament. Om utstillingen sa Aftenposten at: «Matthew Barney ruver i samtidskunsten. Hans formspråk, som kretser rundt materialundersøkelser og det performative, er både storslått og detaljrikt».

I mai åpnet utstillingen #AlexIsrael, med den unge, Los Angeles-baserte kunstneren Alex Israel. Utstillingen mottok gode kritikker, og både anmeldere og publikum lot seg fascinere av Israels vekselvirkning mellom overflate og dybde og hans tvetydige omfavnelse og avsløring av medieverdens mekanismer. Mona Pahle Bjerke i NRK sa blant annet: «[Alex Israel] viser det medierte bildet, alle de drømmene og forestillingene som knytter seg til det forjettede land som vi har fått formidlet gjennom filmens verden. Dette er et ganske dystopisk og urovekkende og kritisk prosjekt», mens Kunstkritikk.no kalte Alex Israel for en av «10-tallets så langt mest interessante kulturkommentatorer overhodet».

I juni lanserte museet et helt nytt månedlig kveldsarrangement kalt Art Night! Med lange køer, men god stemning, og opp til over 1000 besøkende per arrangement, har dette vært en suksess som vi har alle våre besøkende å takke for! Vi gleder oss allerede til neste arrangement i januar 2017!

I september åpnet utstillingen Los Angeles – A Fiction, som presenterer et utvalg kunstnere og forfattere fra byens kunst- og litteraturscene fra de siste 50 årene, mange som tidligere aldri er vist i Norge. Museet fikk anledning til å vise frem viktige verk av kunstnere som Larry Bell, Ed Ruscha, Robert Irwin og John Baldessari, sammen med mellomgenerasjonens kunstnere som Charles Ray, Stayna Kahn og John Divola, samt dagens unge, fremadstormende kunstnere som Jonas Wood, Brian Calvin og Nancy Lupo. Om denne flergenerasjonelle utstillingen bemerket DN at «Utstillingens blanding av veteraner og nykommere er vellykket og ansporende». Los Angeles – A Fiction har blitt en suksess både for museet og de deltagende kunstnerne og vekker stor begeistring hos både publikum og anmeldere. Morgenbladet skrev: «Viljen til å sette ubehag og drømmeriske California-klisjéer opp mot hverandre, gjør Los Angeles - A Fiction til en sympatisk og mangfoldig utstilling» og Aftenposten påpeker at «Kunstnernes felles ambisjon er å gi et sammensatt og nyansert bilde av L.A. gjennom kunst. Dèt lykkes de i». I 2017 reiser utstillingen videre til Frankrike der den åpner på museet MAC Lyon i mars. I Oslo kan utstillingen fortsatt oppleves frem til 21. januar!

Gjennom hele året har vi byttet ut enkelte verk i Astrup Fearnley Samlingen slik at publikum ofte kan oppdage nye verk ved deres neste besøk. I desember gjorde vi en stor utskiftning av utstillingen The World is Made of Stories – Verk fra Astrup Fearnley Samlingen, med verk som ikke har vært vist på langt tid, men som stadig er aktuelle, som Tom Sachs’ monumentale Presidential Seal (2004), til helt nye verk som Richard Princes verksserie New Portraits med approprierte bilder fra Instagram. Fra desember og for en avgrenset periode viser Astrup Fearnley Museet for første gang et utvalg verker fra Hans Rasmus Astrups private samling av familieportretter malt av Asta Nørregaard. Verkene kan oppleves i utstillingen The World is Made of Stories – Verk fra Astrup Fearnley Samlingen nå.

Vi takker alle som besøkte oss i 2016 for et flott år og gleder oss til nye utstillinger og arrangementer i 2017!

blog comments powered by Disqus

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet