Takk for i år!

Publisert under Generelt, Utstillinger 02.01.2018, 06:10 av Renate Thorbjørnsen med

I 2017 nådde museet ny besøksrekord! 187 000 har sett våre utstillinger, deltatt på åpninger og arrangementer. Dette er bedre enn besøkstallene under åpningsutstillingen i 2012, da museet var hovedstadens største nye attraksjon. Noe som ikke kunne passet bedre ettersom vi i 2017 kunne feire museets første fem år på Tjuvholmen.


Det er et flott år vi kan se tilbake på. I begynnelsen av februar åpnet utstillingen Murakami by Murakami, med den japanske samtidskunstneren Takashi Murakami. Utstillingen var den aller første soloutstillingen med Murakami i Skandinavia og ble vårens store kunsthendelse i Oslo. Hele 80 000 besøkte utstillingen. «Ikke siden museet åpnet på Tjuvholmen for fem år siden har vi opplevd en slik entusiasme og det er tydelig at Murakamis kunst virkelig treffer en nerve hos et bredt publikum» - uttalte direktør Gunnar B. Kvaran om publikums store interesse for utstillingen.

 

I juni åpnet utstillingen Chinese Summer, som presenterte kinesisk samtidskunst fra Astrup Fearnley Samlingen. Vår tids Kina befinner seg ikke lenger i den kulturelle periferien, men i sentrum, og står som et symbol på kraft, fleksibilitet og dynamikk. Utstillingen satt fokus på to generasjoner kinesiske kunstnere og hvordan de forholdt seg til både gammel tradisjon og å delta i landets fremtidige utvikling. To verk av den profilerte samtidskunstneren Ai Weiwei, Tyres (2016) og Odyssey (2017), som ble vist på utstillingen, ble kjøpt inn og innlemmet i Astrup Fearnley Samlingen.

I september åpnet årets tredje store utstilling, Matias Faldbakken – Effects of Good Government in the Pit. Dette ble den første store soloutstillingen med en norsk samtidskunstner etter at museet flyttet til Tjuvholmen. Utstillingen viser Faldbakkens arbeider fra det siste tiåret med både videoer, skulpturer, collager, malerier og installasjoner. I Faldbakkens bruk av materialer og i hans mange referanser til både undergrunnsmiljøer og vår litterære og kunsthistoriske arv, vises en nedskåret samtidsestetikk som både er vakker og relevant for vår tid.

I 2017 ble Astrup Fearnley Samlingen fortsatt vist under tittelen The World is Made of Stories, med en vektlegging av kunstverkenes narrative egenskaper. Verkene som vises i samlingen er i stadig utskiftning og blant høydepunktene i 2017 var Francis Bacons kjente maleri Triptych Inspired by the Oresteia of Aeschylus’ tilbakekomst i Kiefersalen, og senere gjensynet med Olafur Eliassons flotte fargeinstallasjon Your Colour Memory, som ikke er blitt vist på museet siden lenge før flyttingen til Tjuvholmen.

I starten av året inviterte vi medlemmer av Astrup Fearnley Museets kunstklubb til kurset Hva er samtidskunst? Kurset besto av seks forelesninger der museets dyktige kunstformidlere introduserte grunnleggende begreper og kunstretninger fra moderne kunsthistorie, - som readymade, popkunst, konseptkunst, performancekunst, videokunst og appropriasjonskunst. Kursene ble en stor suksess med over 200 deltakere per kveld og ble derfor satt opp igjen på høsten. I begynnelsen av 2018 gjentar vi suksessen med seks nye kurs som skal belyse nye temaer innen samtidskunst.

 

I desember presenterte museet et nytt årlig konsept der en samtidskunstner inviteres til å dekorere et juletre, et Artist Tree, i museets foaje. Vår egen norske, verdensberømte, Bjarne Melgaard, takket ja til oppgaven og treet ble tent fredag 1. desember under museets årlige HO HO HOLY Julemarked i foajeen. Melgaard pyntet sitt Artist Tree med tilsynelatende fargerik og glitrende pynt, men som ved nærmere øyesyn kan vekke spørsmål, kanskje uhygge og refleksjon omkring hva julen kan bety. 

 

Takk for et flott år, og takk til alle dere som var med på å skape liv og engasjement rundt samtidskunsten og gjorde 2017 til et fantastisk år. I 2018 fyller Astrup Fearnley Museet 25 år og vi ser frem til å dele et begivenhetsrikt jubileumsår med dere!

GODT NYTT ÅR!

blog comments powered by Disqus

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet