Bjarne Melgaard har pyntet årets Artist Tree

Publisert under Generelt 06.12.2017, 08:49 av Renate Thorbjørnsen med

Astrup Fearnley Museets Artist Tree er et nytt årlig konsept der en samtidskunstner inviteres til å dekorere et juletre i museets foaje. Først ut er vår egen norske, verdensberømte, Bjarne Melgaard.


Ved første øyekast ser juletreet vakkert og glitrende ut, men ser du nærmere etter legger du merke til at det ikke er en stjerne i toppen av Melgaards tre, men et grisehode. På grenene henger det griselabber og pølser, sammen med girlandere satt sammen av utklipp fra kunstnerens nyeste bok og håndlaget julepynt i pappmasjé med karakterer og figurer man gjenkjenner fra kunstnerskapet hans. Både grisen, girlandere og figurer hører til i en tradisjonell julefeiring og pynting til jul. Men i den sammenhengen Melgaard bruker det og utformer det på vekker det spørsmål, kanskje uhygge og refleksjon over hva julen kan bety.

 
Jeg tenker at grisehodet og labbene er en veldig nøyaktig gjengivelse av tingenes tilstand. Vi har alle blitt til nettopp griser. Ikke mer, ikke mindre.
- Bjarne Melgaard

Astrup Fearnley Museets juletre skal bli vår tradisjon innenfor julens tradisjoner med stemningsskapende dekor og lys, samtidig med den tiden for ettertanke julen ofte blir gjenstand for. Samtidskunsten stiller svært ofte spørsmål ved eller kommenterer det konvensjonelle samfunnet og dets tradisjoner. Derfor var det viktig at vi kunne få en markant kunstner som Bjarne Melgaard til å sette i gang en slik kunstnerisk prosess uten forhåndsgitte grenser.
- Gunnar B. Kvaran, direktør Astrup Fearnley Museet

Treet kan ses i museets foaje frem til nyttår.

blog comments powered by Disqus

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet