Et begivenhetsrikt jubileumsår!

Publisert under Utstillinger, Samlingen 13.12.2017, 09:36 av Renate Thorbjørnsen med

I 2018 markerer vi Astrup Fearnley Museets 25-årsjubileum! I den forbindelse planlegger vi et omfattende jubileumsprogram med åpning av flere mindre utstillinger med sentrale kunstnere fra Astrup Fearnley Samlingen. Parallelt med jubileumsprogrammet åpnes tre hovedutstillinger i 2018.

Fundamentet for Astrup Fearnley Museet er samlingen, som er en av Norges viktigste og mest omfattende private samlinger av samtidskunst. Astrup Fearnley Samlingen dateres fra 1960-tallet og er bygget opp med fokus på individuelle kunstverk og kunstnere som har hatt stor betydning for utviklingen av den internasjonale samtidskunsten. Flere kunstnere har derfor en sentral plass i samlingen med flere verk fra ulike epoker i deres kunstnerskap. I løpet av 2018 vil noen av disse kunstnerskapene fremheves spesielt.

Vi starter det nye året med den første av jubileumsutstillingene og åpner en utstilling med Cindy Sherman 19. januar. Jubileumsutstillingene vil ha en varighet på én måned og gjennom året vil det åpne ni utstillinger. Cindy Sherman etterfølges av utstillinger med Richard Prince, Nate Lowman og Dan Colen. Museet har de seneste årene satset på innkjøp av verk av en rekke unge kunstnere som anses blant de mest spennende kunstneriske stemmer i dag. I juli åpner vi en utstilling som samler noen av disse under tittelen New Voices - New Acquisitions. I de siste fire utstillingene vil museets samling av verk av Olav Christopher Jenssen, Jeff Koons, Frank Benson og Paul Chan vises.

23. februar åpner den første av de tre hovedutstillingene i 2018 med den kritikerroste kunstnerduoen Ryan Trecartin og Lizzie Fitch. Trecartin og Fitch er kjent for sine videoinstallasjoner med referanser til moderne amerikansk ungdomskultur, reality-tv og sosiale medier. I utstillingen på Astrup Fearnley Museet vil det settes fokus på deres skulpturelle arbeider og publikum vil oppleve museets hovedsal omgjort til en «skulpturhage».

8. juni åpner en utstilling med utvalgte verk fra Selvaag-samlingen. Utstillingen har fått tittelen I Still Believe In Miracles og vil vise kunstverk av anerkjente internasjonale kunstnere preget av en modernistisk estetikk. Utstillingen vil også gå i dialog skulpturparken som omringer museet og museumsarkitekturen som begge er tegnet av arkitekten Renzo Piano, initiert av Selvaag Gruppen og Aspelin Ramm.

14. september åpner en utstilling med verk av den norske samtidskunstneren Fredrik Værslev. Værslev oppnådde tidlig et gjennombrudd på den internasjonale kunstscenen. Utstillingen på Astrup Fearnley Museet vil inkludere et representativt utvalg fra Værslevs kunstneriske produksjon det siste tiåret, med blant annet sentrale malerier fra hans gjennombruddserie med «terrazzo»-maleriene og «canopy»- serien.

2018 vil også være preget av flere internasjonale samarbeid. Museet samarbeider med Jan Michalski-stiftelsen i Montricher i Sveits om en utstilling om Anselm Kiefer og litteraturen. Utstillingen vil åpne i Montricher høsten 2018 og på Astrup Fearnley Museet i februar 2019. Deretter reiser den videre til Moderna Museet i Stockholm og Reykjavik Kunstmuseum.

Sommeren og høsten 2018 vil MALBA i Buenos Aires, Argentina, og CORPARTES i Santiago, Chile, vise en utstilling med fotografier fra Astrup Fearnley Samlingen. Utstillingen har fått tittelen Transforming the Images og vil sette fokus på de ulike måtene kunstnere som Cindy Sherman, Richard Prince, Gilbert & George, Matthew Barney, Torbjørn Rødland, Ann Lislegaard og Fischli & Weiss har brukt fotografiet på i sine kunstnerskap.

Vi ser frem til et begivenhetsrikt nytt år og gleder oss til å invitere til utstillingsåpninger, omvisninger, kurs og arrangementer!


For utdypende tekster om utstillingene og datoer for åpningene se vår PDF-versjon av utstillingsprogrammet eller vår nettside.

blog comments powered by Disqus

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet