Opplev japansk keramikk på Astrup Fearnley Museet!

Publisert under Utstillinger 21.03.2017, 17:43 av Susanne Roald med

Både som samler og som gallerist har Takashi Murakami de siste årene rettet stor oppmerksomhet mot japansk keramikk, og fremhevet både historisk og moderne keramisk håndverk som en viktig del av den japanske kunsttradisjonen. I utstillingen Murakami by Murakami kommer denne interessen tydelig frem – både i flere av utstillingssalene og i museumsbutikken!

Se også:

I tillegg til å samle aktivt på både antikk og moderne keramikk, eier Murakami visningsstedet Oz Zingaro – en hybrid av galleri og butikk som spesialiserer seg på moderne keramikk. Murakamis arbeid med å promotere dette har vært viktig for å synliggjøre japansk keramikk på den internasjonale kunstscenen. I utstillingen Murakami by Murakami presenteres dette aspektet ved kunstnerens virksomhet både gjennom utstillingsrommet som viser et utvalg av eldre japansk keramikk fra kunstnerens egen private samling, og utstillingsrommet som viser et utvalg fra nyere tid, representert av kunstnere som Atsushi Ogata, Shin Murata og Yuji Ueda som Murakami alle har stilt ut i sitt galleri Kaikai Kiki Gallery.

Disse kunstnerne jobber både med studiokeramikk og brukskeramikk, og som en forlengelse av keramikken i utstillingssalene, har museumsbutikken tatt inn 47 keramikkobjekter av flere av disse kunstnerne, så nå kan du finne unike objekter av både Atsushi Ogata, Yuji Ueda og Shin Murata i Astrup Fearnley Shop!

 

Atsushi Ogata
Ogata studerte først keramikk ved verkstedene i Seto og har eget keramikkstudio i Nara. Han har en tradisjonell tilnærming til keramikk med et fokus på leirens egenart og spesifikke uttrykk. Ogata benytter glasur som er laget av naturlige materialer, og brenner keramikken med høy intensitet i vedfyrte ovner som skaper rike og vakre valører. Ogata lager brukskeramikk og krukken som er utstilt her er dekket med glasur påført i røffe penselstrøk i den tradisjonelle hakeme-teknikken.

Shin Murata
Shin Murata er en av flere keramikere som har vært presentert i Kaikai Kiki Gallery, en tendens som kan ses i sammenheng med Murakamis ikke-hierarkiske forhold til ulike kreative uttrykk og hans store interesse for keramikk. Murata holder til i Kyoto hvor han har bygget sin egen tradisjonelle fyringsovn for keramikk som han benytter til å utforske og eksperimentere med ulike typer leire. Murata etterstreber en umiddelbarhet i sine arbeider hvor det udekorerte og ufullkomne fremmes som et ideal – en kvalitet som også den antikke japanske keramikken fremviste.

Yuji Ueda
Uedas keramikk er røft utformet gjennom den bakenforliggende håndverksmessige prosessen, og hans verk preges av asymmetriske og uregulerte former. Et annet kjennetegn er hvordan forfall fremheves gjennom glasur og leire som flasser av i flak og gir keramikken et dynamisk uttrykk. Ueda holder til i Shigaraki hvor han arbeider med tradisjonelle teknikker som kohiki (lagdelt mørk og lys leire) og ikomi (bruk av buede støpeformer).

blog comments powered by Disqus

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet