Olivier Debré stilles ut i Tours

Publisert under Utstillinger 10.03.2017, 15:39 av Susanne Roald med

I anledning utstillingen Olivier Debré. Un voyage en Norvège (11. mars – 17. september) på Le Centre de création contemporaine Olivier Debré (CCC OD) i Tours, Frankrike, har Astrup Fearnley Museet lånt ut 9 betydelige verk av Debré fra vår samling.

Den franske maleren Olivier Debré (1920-1999) var kjent for sine monokrome malerier med stiliserte landskaper eller figurer. I 1966 oppdaget han Norge for første gang, og i de neste 30 årene utforsket han det norske landskapet i sine malerier. Astrup Fearnley Samlingen inneholder et stort antall malerier av Olivier Debré og mange av disse er malt i Lærdal på vestkysten av Norge, der Astrup-familien har holdt til siden 1922. De fleste av disse Lærdal-maleriene ble malt på tunet til Astrup-familiens bosted i Lysne i Lærdalsdalen. På dette stedet med utsikt over dalen utforsket Debré områdets fascinerende landskap som de omkringliggende fjellene og isbreene.

10. mars 2017 åpner CCC OD i nytt bygg tegnet av de portugisiske arkitektene Manuel og Francisco Aires Mateus, og dette markeres av omfattende utstillinger som på ulike måter har tilknytning til Norge. Utstillingen Olivier Debré: En reise til Norge presenterer verk inspirert av malerens mange reiser til Norge. Mange av maleriene som vises på kunstsenteret kommer fra norske samlinger, deriblant et betydelig innlån fra Astrup Fearnley Samlingen. Hennes Majestet Dronningen vil delta på den offisielle åpningen sammen med Gunnar B. Kvaran, direktør for Astrup Fearnley Museet.

I tillegg til verk av Debré, presenteres også en utstilling med verk av flere representanter for den norske samtidskunstscenen, deriblant Per Barclay, Thora Dolven Balke, Tiril Hasselknippe, Ahmad Ghossein, Saman Kamyab, Ignas Krunglevicius, Kamilla Langeland, Lars Laumann, Solveig Lønseth, Ann Cathrin November Høibo, Linn Pedersen og AK Dolven.