Renzo Piano og Kirribilli

Publisert under 10.08.2018, 10:25 av Mathilde Emilie Johnsen med

Utenfor Astrup Fearnley Museet kan vi stadig se Kirribilli 1 ligge fortøyd til kaia langs Tjuvholmen skulpturpark, seilbåten tegnet av Renzo Piano som i dag eies av Frederik og Olav Selvaag. Kirribilli 1 var opprinnelig i Renzo Pianos eget eie før han solgte den til Selvaag-brødrene, som også er entusiastiske seilere.

Renzo Piano vokste opp i Genova i Italia, en havneby kjent for sin lange historie med båtbyggeri og kystkultur, hvor hans interesse for båtbyggerkunst og seiling også stammer fra. Da Selvaag-brødrene inviterte Renzo Piano til å tegne det nye signalbygget på Tjuvholmen startet Piano sin kreative prosess med et besøk på tomten, slik hans prosess ofte starter når han tegner. Han lot seg inspirere av omgivelsene – fjorden, naturen, sjøen – samt båtkulturen i Oslofjorden. I Renzo Pianos bygg kan vi se tydelige referanser til omgivelsene og det maritime, med museets seilformede glasstak, søylene formet som salingshorn, utkikkstårnet Tjuvtitten som kan tenkes er byggets seilmast, og byggets sølvfargede osp-bekledning kan minne om dekket på en seilbåt.

Kirribilli 1 er en enestående seilbåt som Renzo Paino designet til eget personlig bruk. Båten er 62 fot lang, støpt i glassfiber, karbonfibre og epoksy og seildekket er laget av teak. Siden 1962 har Renzo Piano med omtrent ti års mellomrom tegnet en ny seilbåt. Med disse båtene har han eksperimentert med ulike materialer, og båtene har alltid blitt til one-offs, og aldri med et ønske om serieproduksjon.  I dag hender det at Selvaag-brødrene inviterer med seg Renzo Piano til en seiltur - et bilde på deres nære samarbeid og vennskap over de siste årene.

Ordet Kirribilli er aboriginsk og skal bety «skitt fiske». Ideen om navnet ble unnfanget da Piano var i Sydney og tegnet skyskraperen Aurora Place, plassert i nabolaget til byens ikoniske operahus. Vil du lese mer om arkitektens nære forhold til seilbåter anbefaler vi boken Renzo Piano - Kirribilli 1 som kan kjøpes i museumsbutikken på Astrup Fearnley Museet.

blog comments powered by Disqus

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet