Ane Sund Sjøvold om Young British Artists

Publisert under Kunstformidling 20.02.2018, 08:35 av Renate Thorbjørnsen med

Tirsdag 27. februar holdes det sjette og siste foredraget i vårt medlemskurs Hva er samtidskunst? I dette foredraget vil kunsthistoriker Ane Sund Sjøvold snakke om Young British Artists. Vi stilte henne noen spørsmål om temaet og hva som engasjerer henne mest ved denne gruppen av kunstnere.

Kan du si noe om hva ved Young British Artists du synes er spesielt fascinerende og hva du ser frem til å fortelle publikum om på foredraget?

- Omstendighetene rundt Young British Artists og hvordan de plutselig oppstod som et fenomen i populærkulturen er uhyre spennende. I tillegg var de ikke en homogen gruppe med ett felles budskap, derfor finnes det et enormt spenn mellom de enkelte kunstnerne. Jeg ser frem til å fortelle om den gitte situasjonen på den tiden, hva som knytter generasjonen sammen og hvorfor de er regnet for å være så viktige for samtidskunsten i dag. 

Vil du si at Young British Artists på en særegen måte har fått oss til å se annerledes på hva som kan betraktes som kunst?

- Young British Artists har definitivt endret måten vi forholder oss til kunst på. Det viktigste er at de har vært med på å demokratisere kunsten slik at det har blitt tilgjengelig for et større publikum. Samtidskunsten har blitt en del av hverdagslivet til «mannen i gata». Karin Hindsbo, direktør for Nasjonalmuseet, snakker jo om hvordan alle bør diskutere kunst og kultur ved middagsbordet. Young British Artists knakk på en måte den koden. 

Har du et favorittverk eller kunstner du spesielt vil fremheve blant disse kunstnerne?

- Mitt favorittverk må være Sarah Lucas’ Self Portrait With Fried Eggs fra 1996. Lucas er spesielt kjent for å utfordre det feminine i kunsten, blant annet ved å leke med kjønn, identitet og britisk arbeiderkultur. Hun gjør kunsten til et visuelt ordspill, med en helt fantastisk humor. 

 

Hør henne fortelle mer på foredraget Hva er Young British Artists? Tirsdag 27. februar kl. 19:00!

Ane Sund Sjøvold er utdannet kunsthistoriker med mastergrad fra Universitetet i Oslo med fordypning om Sarah Lucas. Hun jobber som museumsvert på Astrup Fearnley Museet.   

---
Kursrekken er for medlemmer av Astrup Fearnley Museets kunstklubb. Er du ikke medlem, men ønsker å delta kan du melde deg inn i dag! 

blog comments powered by Disqus

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet