Marthe Andersen om feministisk kunst

Publisert under Kunstformidling 31.01.2018, 07:08 av Renate Thorbjørnsen med

Tirsdag 6. februar holdes det tredje foredraget i vårt medlemskurs Hva er samtidskunst? I dette foredraget vil kunstner Marthe Andersen snakke om feministisk kunst. Vi stilte henne noen spørsmål om temaet.

Hva ved feministisk kunst finner du spesielt interessant og hva vil du si har vært den viktigste effekten av de problemstillingene som blir tatt opp innen retningen?

- Jeg tror ikke jeg kunne få et mer interessant tema å snakke om enn «feministisk kunst» akkurat nå. Jeg, som mange andre, får gåsehud når den gjeldende tidsånden blåser forbi, og den feministiske kunstens budskap om at alle erfaringer rundt det å være menneske skal tillegges like mye verdi, uansett kjønn, rase og seksuell identitet, føles plutselig viktigere enn noensinne. Når jeg blar gjennom bøkene, kunstnerskapene og teorien som la grunnlaget for den feministiske kunsten på 70-tallet, så merker man raseriet, det sammen raseriet man møter i kvinnemarsjene og demonstrasjonene rundt Black Lives Matter idag, og jo mer jeg jobber med dette foredraget, jo mer innblikk får jeg i hvor sammensatt, rikt og komplekst dette materialet er. 

Politisk kunst kan ofte oppfattes med et alvorspreg, raseri og sinne, men selv om budskapet er alvorlig kan utformingen og måten den får deg til å stille spørsmål ved ting være humoristisk. Finnes det slike eksempler du kan fremheve innen feministisk kunst? 

- Det finnes mange eksempler på at kunstneren bruker humor og ikke minst svart humor, i kunstverkene sine. Jeg synes spesielt Martha Roslers Semiotics of the Kitchen er nydelig, hvor hun med steinansikt demonstrerer bruken av forskjellig kjøkkenutstyr og på en smart måte viser det absurde i den tradisjonelle husmor-rollen.

Har du et feministisk favorittverk eller kunstner som har betydd mye for deg?

- Det er vanskelig og plukke ut en, men akkurat nå er jeg interessert i livene og kunsten til Baronesse Elsa von Freytag-Loringhovens og Chiara Fumai.

 

Hør henne fortelle mer på foredraget Hva er feministisk kunst? tirsdag 6. februar kl. 19:00!

Marthe Andersen er utdannet billedkunstner med mastergrad fra Kunsthøyskolen i Oslo og jobber i tillegg som omviser på Astrup Fearnley Museet.

---

Kursrekken er for medlemmer av Astrup Fearnley Museets kunstklubb. Er du ikke medlem, men ønsker å delta kan du melde deg inn i dag! 

blog comments powered by Disqus

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet