Artist talk: Matthew Ronay

Dato
06.12.2012
Time
17:00-18:30
Sted:
Formidlingsrommet, i bygg 2
Aktivitetskategori
Torsdagsarrangement, Kunstnerpresentasjon
Matthew Ronay, Photo Keziban Barry, Astrup Fearnley Museet
Matthew Ronay kommer til museet for å presentere sitt kunstnerskap. Ronay er fra Kentucky og bor og arbeider i New York. Tidlig på 2000-tallet ble Ronay kjent for skulpturelle objekter med et formspråk hentet fra lekenes og tegneserienes verden.


Verkene i MDF, stål og tre med et polert og tilnærmet masseprodusert uttrykk ble malt i sterke farger som ga assosiasjoner til leketøysbutikker, Play-Dough og fettstifter. Det lekne og inviterende førsteinntrykket i verkene har gjerne en uhyggelig bakside med gjentatte henvisninger seksualitet og vold.

En fornyet interesse for skulpturobjektet viste seg på den unge amerikanske kunstscenen tidlig på 2000-tallet. Ronay kan knyttes til kunstnere fra samme generasjon som for eksempel Taft Green, Cristina Lei Rodriguez og Trisha Donelly. Disse kunstnerne henter ofte tematisk inspirasjon fra en verden av masseproduserte objekter, men legger samtidig vekt på det håndlagde og subjektive aspektet ved skulpturell produksjon. Samtidig viste mange et nokså desillusjonert syn på verden etter 11. september. Reaksjoner på «krigen mot terror», Irak-krigen, stadig økende materialisme og USAs endrede posisjon i verden uttrykte seg gjennom ironi og kynisme – men også som økt politisk engasjement. Selv flyttet Ronay til New York rett før 9/11, og arbeidene hans fra tidlig på 2000-tallet har tidvis blitt tolket som dystre allegorier over vår tids overforbrukssamfunn. Verkene kan også sees som en satirisk kritikk av den verdenen vi er dømt til å leve – og dø – i. 

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet