L'EUROPE DES ARTISTES – ITALIA

Dato
07.11.2013
Time
17:00
Sted:
Kiefersalen i Bygg 2: Samlingen
Aktivitetskategori
Torsdagsarrangement, L'Europe des Artistes
«Kunstnernes Europa» er en enestående og gigantisk kultursatsning og et mangefasettert forskningsprosjekt som omfatter konferanser, arrangementer, utstillinger og publikasjoner tilegnet unge, europeiske samtidskunstnere.


Prosjektet er skapt og utviklet i nært samarbeid over flere år mellom Astrup Fearnley Museet i Oslo, Fondation Beyeler i Basel, LVHMs stiftelse for samtidskunst i Paris og kuratoren Hans Ulrich Obrist.

Presentasjon av Italias unge kunstscene ved to av Italias fremste kuratorer og kunstskribenter, Ilaria Marotta og Filipa Ramos.

Denne sjette temakvelden i serien «Kunstnernes Europa» vil presentere to foredrag om den italienske samtidskunsten. Astrup Fearnley Museet har gleden av å ønske velkommen til Ilaria Marotta og Filipa Ramos, som vil diskutere ulike aspekter ved den nye kunstscenen i Italia og noen av landets mest kjente deltakere og utstillingssteder.

Ilaria Marottas foredrag har fått tittelen «The Italian Identity». Foredraget vil fokusere på en ny generasjon italienske kunstnere og deres verk, som i mangfoldet av kunstneriske språk og uttrykk likevel har fokusert på noen av de viktigste aspektene ved italiensk historie og identitet. Historisk, kulturelt og personlig minne representerer for noen av dem en impuls mot nye undersøkelser, som kan ses som en reaksjon på et sitat av den amerikanske psykologen Burrhus Frederic Skinner, «Culture is what survives when what has been learned has been forgotten».

Filipa Ramos' foredrag har fått tittelen «Locality as an anchor». «It would be better if the metaphors of 'roots' and 'uprooting' (…) were abandoned and replaced by the tropes of the casting out and drawing up of anchors.» Dette utdraget fra Zygmunt Baumans The art of life (2008)er utgangspunkt for en refleksjon over lokalitet og tilhørighet i forhold til den unge italienske kunstkonteksten. Ved å se tilhørighet som spesifikk situasjon på et gitt sted, utsatt for endringer og rekonfigureringer, analyserer hun forholdene for fluksus og utveksling i moderne tid, med fokus på konkrete eksempler og enkeltpersoner.

Foredragene holdes på engelsk.

Om foredragsholderne:
Ilaria Marotta er kurator, forfatter og utgiver basert i Roma. Medgrunnlegger og leder av CURA., et kuratorprosjekt som omfatter et magasin, en bokhandel, et utstillingssted og et forlag. Redaktør for flere kunstpublikasjoner. Hun har vært kurator og medkurator for flere prosjekter med både unge og etablerte kunstnere. Nylige utstillinger inkluderer: Wanna be a Masterpiece, A 48 Hours Exhibition of Unfinished Works of Art, ISCP, New York; Sandy Island, AB project, Nomas Foundation, Rome (med: Can Altay, Isabelle Cornaro, Daniel Gustav Cramer, Tomaso De Luca, Adrien Missika, Rolf Nowotny, Jack Strange, Luca Trevisani, Ruth Proctor, Will Rogan, Vanessa Safavi, Roger Van Voohrees); Chinese Whispers, A group show on the Loss of Control, cura.basement, Rome; The Time Machine, Frutta, Rome (med: Ian Cheng, David Douard, Haris Epaminonda og Daniel Gustav Cramer, Camille Henrot, Jimmy Limit, Dexter Sinister, Andrea Kvas, Margaret Lee, Billy Rennenkamp, Torben Ribe, Timur Si-Qin). I løpet av de siste to årene har hun vært medkurator for Commercial Road Project, en utstilling i East End i London, med en rekke internasjonale kunstnere, i samarbeid med London Metropolitan University, London.

Filipa Ramos er kunstkritiker basert i London og Milano. Hennes forskningsområde befinner seg i skjæringspunktet mellom kunst og film. Hun har forelest ved flere universiteter og utdanningsinstitusjoner i Europa og er i dag foreleser ved Art: Moving Images MRes of Central Saint Martins, University of the Arts, og ved Experimental Film MA ved Kingston University, begge i London. Hun koordinerte «The most beautiful Kunsthalle in the world», et forsknings- og redaksjonelt prosjekt på Fondazione Antonio Ratti, Como, i samarbeid med det sveitsiske instituttet i Roma. Ramos er i dag kurator for Vdrome, et program for filmvisninger med kunstnere og filmskapere. Hun er tidligere medredaktør av Manifesta Journal, tidligere kurator for forskningsdelen for dOCUMENTA (13), og medforfatter av boken Lost and Found - Crisis of Memory in Contemporary Art (Silvana Editoriale, Milano, 2009). Hun har vært gjestekurator ved diverse offentlige og private kunstutstillinger og er en regelmessig bidragsyter til flere internasjonale publikasjoner.

Om «Kunstnernes Europa»:
Prosjektet «Kunstnernes Europa» skal kulminere i en stor utstilling som fører sammen kunstnere fra hele Europa. Utstillingen presenteres på de initiativtagende institusjonene fra 2014, før den fortsetter videre til andre museer i Europa og resten av verden.

I forkant av utstillingen – og som en forberedelse til den – blir det arrangert en serie konferanser som startet i januar 2013 og fortsetter frem til åpningen av den første utstillingen i 2014. Programmet består av temakvelder som arrangeres hver måned i 2013 og 2014 i de ulike partnerinstitusjonene i Oslo, Paris og Basel. Disse forelesningene er de første offentlige manifestasjonene av «Kunstnernes Europa».

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Det vil serveres forfriskninger. Velkommen!

Arrangementet er støttet av Det italienske kulturinstitutt i Oslo. 

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet