L'EUROPE DES ARTISTES – SVEITS

Dato
03.10.2013
Time
17:00
Sted:
Kiefersalen i Bygg 2: Samlingen
Aktivitetskategori
Torsdagsarrangement, L'Europe des Artistes
"Kunstnernes Europa" er en enestående og gigantisk kultursatsning og et mangefasettert forskningsprosjekt som omfatter konferanser, arrangementer, utstillinger og publikasjoner tilegnet unge, europeiske samtidskunstnere.


Prosjektet er skapt og utviklet i nært samarbeid over flere år mellom Astrup Fearnley Museet i Oslo, Fondation Beyeler i Basel, LVHMs stiftelse for samtidskunst i Paris og kuratoren Hans Ulrich Obrist.

Presentasjon av den sveitsiske kunstscenen ved Quinn Latimer og Fredi Fischli

Denne femte temakvelden i serien "Kunstnernes Europa" vil presentere to foredrag om den sveitsiske samtidskunsten. Astrup Fearnley Museet har gleden av å ønske velkommen til Quinn Latimer og Fredi Fischli, som vil diskutere ulike aspekter ved den nye kunstscenen i Sveits og noen av landets mest kjente deltakere og utstillingssteder.

Quinn Latimer vil presentere "Index to a Small Country: Switzerland and Its Art Scene/ry", der hun fremviser Sveits’ kunstverden som en slags bok, som enten kan leses eller betraktes som en oversikt. Hvert navn eller begrep kan sees som et slags mikroessay eller utvidet definisjon i forhold til moderne sveitsisk kunstpraksis og dens etablering.

Fredi Fischli vil presentere en biografisk tilnærming til sine opplevelser fra den sveitsiske kunstscenen. Da han begynte å arbeide som kurator startet samtidig en ny kunstscene å etablere seg, noe som influerte og forandret landskapet i Sveits’ kunstproduksjon. I foredraget vil han fokusere på de egeninitierte utstillingslokalene, som spilte en sentral rolle i denne utviklingen.

Om foredragsholderne:
Quinn Latimer (*1978) er poet og kritiker basert i Basel, Sveits. Hun er forfatter av Rumored Animals (2012) og Describe This Distance (2013), som utforsker arbeidet til Sarah Lucas, samt skam, palindromer, passivitet, fruktbarhetsstatuer, Mexico, Napoleon, Artaud, Beckett og Sontag. Hun er regelmessig bidragsyter til Artforum, Frieze og Mousse, og artiklene hennes er ofte publisert i museumskataloger. Poesien hennes er nominert til Pushcart-prisen og har vært omtalt i Boston Review og The Paris Review. Arbeidet hennes har også vært med i “Give Me Shelter”, GGG Atelierhaus, Basel (2013);“Gestures in Time,” Qalandia International, Ramallah/Jerusalem (2012); “Monochrome,” SALTS, Basel (2012); “But the walls are cool,” Galerie J, Geneva (2011); og “The Last Exhibition,” Art Basel Miami Beach (2010). Hun er redaktør av Paul Sietsema: Interviews on Films and Works (2012) og medredaktør av No Core: Pamela Rosenkranz (2012). Latimer har mottatt Warhol Foundations Arts Writing Grant 2012 og nylig har hun kuratert “Emmy Moore’s Journal: An Exhibition Based on a Letter in a Short Story by Jane Bowles” på SALTS, Basel. Hun er utdannet ved Sarah Lawrence College og Columbia University i New York. Hun underviser nå ved Geneva’s Haute école d’art et de design (HEAD).

Fredi Fischli (*1986) er kurator basert i Zürich, Sveits. Han er medgrunnlegger av de sveitsiske utstillingesstedene StudioloAPNews og Darsa Comfort. I 2011 var han med å kuratere kartleggingsutstillingen based in BerlinNationalgalerie im Hamburger BahnhofKW Insitute for Contemporary ArtNeuer Berliner Kunstverein n.b.k. og Berlinische Galerie. I 2012 ble han belønnet med Premio Lorenzo Bonaldi for nye lovende kuratorer på GAMeC – Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea di Bergamo hvor han var med og kuraterte The Log-O-Rithmic som inkluderte verk av Karl Holmqvist, Kaspar Müller, Ken Okiishi, Oliver Payne, Emanuel Rossetti og Anicka Yi. Nylige utstillinger på Studiolo har inkludert verk av Albert Oehlen, John Sparagana, Ashley Bickerton, Paul Scheerbart, John Tremblay og Gerry Bibby. Fischli er medgrunnlegger av serien Studiolo / Edition Patrick Frey hvor han har publisert bøker om Trix og Robert Haussmann, og Keiichi Tanaami. Fra 2014 vil han være med og lede gta Exhibitions ved Institutt for historie og arkitekturteori ved det føderale sveitsiske Institutt for teknologi ETH i Zürich.

Arrangementet er støttet av den sveitsiske ambassaden i Oslo.

---GRATIS ADGANG---FOREDRAGET FOREGÅR PÅ ENGELSK---

Om Kunstnernes Europa:
Prosjektet Kunstnernes Europa skal kulminere i en stor utstilling som fører sammen kunstnere fra hele Europa. Utstillingen presenteres på de initiativtagende institusjonene fra 2014, før den fortsetter videre til andre museer i Europa og resten av verden.

I forkant av utstillingen – og som en forberedelse til den – blir det arrangert en serie konferanser som startet i januar 2013 og fortsetter frem til åpningen av den første utstillingen i 2014. Programmet består av temakvelder som arrangeres hver måned i 2013 og 2014 i de ulike partnerinstitusjonene i Oslo, Paris og Basel. Disse forelesningene er de første offentlige manifestasjonene av Kunstnernes Europa.

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet