Torsdagsforedrag med Børre Haugstad

Dato
29.10.2015
Time
17:00
Sted:
Astrup Fearnley Museet - Bygning 2, Formidlingsrommet
Aktivitetskategori
Torsdagsarrangement
Velkommen til høstens første torsdagsforedrag med forfatter Børre Haugstad.

 

Å DØ RIK ER Å DØ I VANÆRE – TRYGGVE SAGEN OG HANS  UBEGRIPELIGE HISTORIE

Like før Første verdenskrig kom en guttunge fra Løkkegata i Moss til Norges hovedstad uten fem øre i lomma. Noen år senere var han blitt en av 1900-tallets aller viktigste personligheter innen den norske kunsthistorien. Men totalt glemt. Hvordan var det mulig?

Det er utgangspunktet for Børre Haugstads nye bok "Krig, kunst og kollaps", første del av trilogien "Reder-kapitalen og Nasjonalgalleriet".

Det økonomiske bakteppet er krig, shipping-boom, eventyrlige fortjenester, en ny generasjon norske kunstsamlere, ja kanskje egentlig den første generasjonen av kunstsamlere, og plutselig var Norges hovedstad stappfull av utenlandsk samtidskunst, og noen av verdens mest berømte kunstverk hang på veggene i hovedstaden, den gangens Kristiania.

Det var først og fremst skipsrederne som entret den norske scenen. Og noen av dem viste en ubegripelig, ja nærmest ugjennomtrengelig gavmildhet. Hvorfor det? Var de skurker på jakt etter et godt omdømme eller var de rett og slett godt oppdratt? Eller ville de være en del av det man kan kalle ”den amerikanske gave-kulturen”? Hvem var disse skipsrederne? Hvor kom de fra og hva var de gode for?

Foredraget har fri entré og er åpent for alle, velkommen!

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet