Cremaster 4 + 5 på Cinemateket

Dato
07.04.2016
Time
19.00
Sted:
Cinemateket i Oslo
Aktivitetskategori
Utstilling
I forbindelse med utstillingen MATTHEW BARNEY - BILDUNGSROMAN er det satt opp et eget filmprogram på Cinemateket, der syv av Barneys mest omfattende filmatiske verk vises.


CREMASTER 4

Syklusens fjerde film var den første som ble innspilt, og den er nok symbolsk den enkleste, med tydeligst biologisk innhold. I en link til Cremaster 3 og dens  rammefortelling møter vi den keltiske verdens myter, i form av alver og en hornet gud, The Laughton Candidate. Denne guden forsøker å steppe seg gjennom gulvet i et lite badehus ytterst på en pir, på samme tid som et innbitt motorsykkelrace pågår. To lag kjemper om kjøre rundt Isle of Man først, mens den virkelige kampen er den biologiske mellom testiklenes posisjon bestemt av cremaster-muskelen. Nok en gang har Matthew Barney kommet opp med noen visuelt slående bilder, som kan nytes/oppleves som de er, eller aktivt fortolkes for de med et åpent sinn.

CREMASTER 5
Cremaster-syklusens kulminasjon har form av en tragisk opera, fremført for en tom sal, foruten The Queen of  Chains, som er både eneste tilskuer og fremfører av vokalen. I det barokke operahuset i Budapest får vi assosiasjoner til Peter Greenaway og hans overdådige stil, på samme tid som tankene ledes hen til Cremaster 2, siden Budapest er Houdinis fødeby. Barney spiller denne gang tre roller, som Diva, Magiker og Kjempe, alle med en spesiell relasjon til dronningen. Operaens tragiske element kommer av hennes forhold til Magikeren, som i et Houdinisk forsøk på å oppløfte sin ånd, kaster seg i elven «bundet» på hender og føtter. I det frodig utsmykkede Gellért-badets varme vann lurer Füdór-alvene, og feirer cremastermuskelens totale nedsenkning ved igjen å løfte den, slik at syklusen kan starte på nytt...

Filmene vises søndag 20. mars, torsdag 31. mars og torsdag 7. april. Mer informasjon og billetter på Cinemateket.no.

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet