Cremaster 1 + 2 på Cinemateket

Dato
16.03.2016
Time
21.00
Sted:
Cinemateket i Oslo
Aktivitetskategori
Utstilling
I forbindelse med utstillingen Matthew Barney - Bildungsroman settes det opp et eget filmprogram på Cinemateket, der syv av Barneys mest omfattende filmatiske verk vises.


CREMASTER 1

Den første filmen i Cremaster-syklusen til Matthew Barney var innspilt som nummer to. Siden cremaster-muskelen utelukkende finnes hos menn er det litt overraskende at Cremaster 1 er en utforskning av den kvinnelige seksualiteten. Uten å skulle forsøke å gi en fullstendig forklaring på Barneys intrikate symbolverden, kan man antyde at denne syklusen følger cremaster-muskelens forskjellige stadier, og i denne første filmen er muskelen i sin øverste posisjon.

Valget av en fotballstadion som arena for en tilnærmet Busby Berkeleymusikal, hvor kjolekledde kvinner koreograferer hendelser i to luftballonger over stadion er visuelt slående, og assosiasjonsrikt. Stram og strukturert er dette en elegant innføring i Matthew Barneys verden.

CREMASTER 2
I Cremaster-syklusens andre film er Matthew Barney nær ved å fortelle en sammenhengende historie, løst basert på Norman Mailers bok, The Executioners Song, om Gary Gilmores familie og tragiske endelikt. Gilmore ble kjent da han i 1977 ble den første til å bli henrettet i USA på nær ti år og motsatte seg alle forsøk på å få dommen utsatt. Gilmores bestemor var mediumet Baby Fay La Foe og hun hevdet at Gilmores bestefar var Harry Houdini.

Dette har Barney grepet fatt i og iscenesetter mange av de viktige episodene som formet Gilmores skjebne. Filmen er et oppkomme av populærkulturelle referanser, hvor Houdini blir spilt av Norman Mailer selv, og hvor Slayers eminente trommeslager Dave Lombardo, Morbid Angels vokalist Bruce Steele og 200 000 bier fremfører en tekst av Gilmore (som var en anerkjent poet og psykopat med en IQ på 130).

Filmene vises onsdag 16. mars, tirsdag 29. mars og fredag 1. april. Mer informasjo og billetter på Cinemateket.no.

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet