Good Morning America

Dato
16.10.2015 – 24.01.2016
Sted:
Astrup Fearnley Museet - Bygning 1

Good Morning America kaster lys over hvordan en viktig gruppe amerikanske kunstnere på slutten av 1970- og 80-tallet fant opp en ny form for kunstnerisk språk, ofte referert til som «appropriasjonskunst», ved å låne eksisterende fotografier, gjenstander, estetikk, ideer og klisjeer fra amerikansk kunst og forbrukskultur.

Utstillingen inneholder verk av Cindy Sherman, Richard Prince, Jeff Koons, Robert Gober, Felix Gonzalez-Torres og Charles Ray. Hver av dem har skapt en svært personlig form for kunstnerisk uttrykk for å fortelle historien om det amerikanske samfunnet på denne tiden.


«Astrup Fearnley gir oss en parade av kanoniserte kunstnere og verk fra andre siden av Atlanteren.» … «Utstillingen er en viktig dokumentasjon av et sentralt avsnitt i nyere kunsthistorie. Det er også en begivenhet i den forstand at det er første gang et norsk museum gir en bred presentasjon av en generasjon amerikanske kunstnere som har hatt avgjørende betydning for nyere norsk kunst.» 
- Øivind Storm Bjerke, Klassekampen.

 

Med utgangspunkt i readymade, collage og appropriasjon, samt arven fra popkunsten og konseptualismen, utviklet disse kunstnerne særegne kunstneriske uttrykk. Gjennom kritiske undersøkelser av strukturene i den nye medie- og forbrukskulturen, responderte de på problemstillinger i tidens amerikanske kultur som representasjon og konstruksjon av identitet, kjønnsroller, seksualitet og legning. Til sammen presenterer disse kunstnerne fragmenterte bilder av samfunnet på 1970-tallet til 1990-tallet. De retter oppmerksomheten mot forbrukskulturen generelt, men avslører samtidig sitt eget personlige engasjement for amerikansk kultur spesielt.
 

Kuratorer: Gunnar B. Kvaran og Therese Möllenhoff

Visuell identitet: Zak Group

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet