Kommende utstilling: Chinese Summer

Dato
02.06.2017 – 10.09.2017
Sted:
Astrup Fearnley Museet

Sommeren 2017 presenterer Astrup Fearnley Museet en stor utstilling med kinesisk samtidskunst.

I løpet av 1980-tallet var det en kreativ eksplosjon i Kina, som produserte en banebrytende generasjon kunstnere som Ai Weiwei, Huang Yong Ping og Chen Zhen. Disse kunstnerne stammer fra en periode med kulturell isolasjon, og arbeidet i en lukket regional kontekst preget av en svært tradisjonell måte å oppfatte og verdsette kunst. Etter å ha vokst opp i et land uten noen autoritative senter for musikk, for eksempel, der komponister og utøvere var spredt tynt over hele landet og jobbet i selvorganisert klynger; ble talent utviklet hjemme og progressive aktiviteter var ikke organisert gjennom et institusjonelt system, men snarere et resultat av viljen til å fremme kulturell dialog. Disse kunstnerne var også et produkt av en bestemt sosio-politisk situasjon, ikke ulikt USA og Europa på 1960-tallet. I kjølvannet av Tiananmen-opptøyene, ulmet den kulturelle revolusjonen og en sann bevissthet om avant-garde vokste frem.

I de siste ti årene har vi opplevd fremveksten av en generasjon kunstnere født på slutten av 1970-tallet, og som gjennom 80- og 90-tallet har vokst opp i denne epoken preget av avant-gardeidentitet. Generelt er disse kunstnerne godt utdannet og belest i både vestlig og østlig kunsthistorie og de reiser mer, noe som har gitt dem omfattende internasjonale relasjoner. Ikke bare er dette den første generasjonen «post-Mao barn», men de er også kunstnere i en utpreget mobil generasjon som er koblet til hele verden.

Til tross for denne mobiliteten, og deres forgjengeres tendens til å gå i eksil i utlandet, valgte denne yngre gruppen av kunstnere å bo i Kina. En årsak til dette kan være delvis gunstige arbeidsforholdene og økonomiske situasjoner, som de nyttiggjør i sitt kunstneriske produksjonsarbeid. I tillegg er Kina blitt et symbol på kraft, fleksibilitet og dynamikk i det nye årtusenet: landet har skiftet globalt fra den kulturelle periferien til sentrum, og kunstnerne ønsker å bo i landet de ble født i fordi de fascineres av sitt hjemland og er ivrige etter å være en del av landets fremtidige utvikling. Utstillingen Chinese Summer vil kartlegge noen av de mest dynamiske aktivitetene som finner sted i denne regionen.

Kuratorer: Gunnar B. Kvaran og Therese Möllenhoff

Besøksaddresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

© Astrup Fearnley Museet